Niby każdy umie ugotować jajko – są to bowiem produkty żywnościowe często używane w kuchni i bardzo smaczne. Wiele osób po prostu uwielbia nakładać plasterki jajek na kanapki, jeść je z majonezem, w sałatce, albo w barszczu czy żurku.

Jednakże gotowanie jajek nie jest wcale takie proste jak mogłoby się zdawać, jeśli zależy nam na uzyskaniu odpowiedniego efektu – nie tylko jajka na twardo, ale i na miękko czy półtwardo. Większość osób ma z tym ogromny problem, zatem warto przeczytać ten krótki przewodnik i od teraz cieszyć się wiedzą na temat właściwego gotowania jajek!

Podstawowe zasady gotowania

Najczęściej wstawiasz do wody jajka wyciągnięte prosto z lodówki? To błąd, który może mieć późniejsze konsekwencje – sprawić, że jajka niewłaściwie się ugotują. Powinniśmy wyjąć je z lodówki na 20 minut przed gotowaniem. Jeśli zaś nie mamy aż tyle czasu, trzeba najpierw opłukać je pod bieżącą wodą, żeby się odrobinę nagrzały. Większość osób i tak opłukuje lekko jajka przed włożeniem ich do wody, więc nie będzie to problematyczne – trzeba tylko potrzymać je pod wodą nieco dłużej. Jeśli zaś chcemy, żeby skorupka łatwiej odchodziła od jajka, powinniśmy wsypać do wody ½ łyżeczki sody. Wiele osób musi się zmagać z ciężko odchodzącą, kruszącą się skorupką. W efekcie jajka mogą później prezentować się nieestetycznie – pełne dziur i ubytków. Ta złota zasada powinna zagościć na stałe w każdym domu!

Przyrządzanie jajek

Jak właściwie gotować jajka?

Niektórzy uważają, że czas gotowania jajek to czas od momentu podłączenia gazu i wstawienia ich w wodzie na kuchenkę. Tymczasem gotowanie jajek to dokładnie chwila kiedy one się rzeczywiście gotują – a zatem odmierzamy czas od momentu, kiedy woda zaczyna się gotować, a wstawione w nią jajka rozpoczynają gotowanie razem z wodą. Ile więc gotować jajka, żeby uzyskać następujące efekty?

- jajka na miękko – gotujemy je 4 minuty w uprzednio posolonej wodzie. Pamiętajmy, że wkładamy jajka do już wrzącej wody, zamiast gotować je razem z nią.

- jajka na półtwardo – gotujemy je dokładnie tak samo jak jajka na miękko, z tą jedynie różnicą, że czas gotowania wynosi w tym przypadku 6 minut.

- jajka na twardo – gotujemy około 8,5 minuty. Niektórzy uważają, że czas gotowania jest tak naprawdę dowolny, ponieważ nie da się jajka przegotować. Tymczasem jeśli gotujemy je więcej niż 10 minut, traci powoli swoje walory smakowe. Nie będzie już po prostu tak apetyczne jak wcześniej. Po wyjęciu jajka z wrzątku należy zalać je zimną wodą – to świetny sposób by później szybko oddzielić skorupkę.

- jajka w koszulce – gotujemy około 3 minuty w wodzie z 1 łyżeczką octu. Jajko wbijamy do miski, następnie mieszamy wodę w garnku aż powstanie wir i właśnie do niego wlewamy jajko. Jajko powinno się szybko uformować, a później wyjmujemy je cedzakiem i wkładamy na chwilę do zimnej wody. Podajemy.

Warto przeczytać